Dilahirkan Kurang Sempurna, Umur Baru 3 Tahun Dan But4 Kedua Mata Tetapi Sudah Hafal Surah Yassin

Tidak dapat melihat sejak dilahirkan tetapi telatah dan senyuman anak kecil ini ternyata mampu memberi kebahagiaan kepada kedua ibu bapa serta seluruh keluarganya. Menurut laman sesawang mingguan wanita, Ahmad Aqeel bin Faiz Mohammad Noor, 5, telah disahkan menghidap penyakit yang berkaitan dengan saraf sejak dilahirkan.

Disebabkan itu, Aqeel tidak mempunyai bebola mata di disebelah mata kanannya dan mata disebelah kiri hanya berwarna putih. Ketika usianya menginjak 6 bulan, bapanya, Faiz Mohammad Noor bin Kamaruzaman, 34, telah menyedari bahawa anaknya semakin aktif.

Related: Wanita Ini Meninggal Sambil Memegang Alquran, Jenazahnya Wangi Luar Biasa
Bukan itu sahaja, emosi Aqeel dikatakan terlalu berlebihan selain suka meng4muk dan mengh4ntukkan kepalanya. Keadaan itu menyebabkan Faiz dan isteri, Nur Izzah binti Mohamad Kamil, 34, segera merujuk beliau kepada pakar psikologi di Kajang. Pada ketika itulah, mereka diberitahu bahawa Aqeel menghidap satu penyakit yang lain pula.

Keputusan ujian adalah Aqeel disahkan menghidap aut!sme (mild). Kami sekeluarga redha dan positif.” Namun yang istimewanya anak kecil tanpa penglihatan ini, ibu bapanya telah mula menyedari kelebihannya dalam menghafal surah. Malah, Aqeel dikatakan berjaya menghafal surah Yasin seawal usianya 3 tahun!

Related: Kisah Sedih Si Hero, Kucing Yang Dipot0ng Kakinya Karena Mencuri Ikan, Lantas Dibuang Diselokan
Sampailah satu hari ketika membaca surah Yasin, tiba-tiba Aqeel yang berumur 3 tahun itu telah menyambung bacaan saya sampai habis surah itu.” Meskipun dia belum dapat bertutur sepenuhnya, Aqeel sering membaca ayat-ayat suci Al-Quran.

“Orang akan ingat dia bercakap bahasa Arab, padahal dia melafazkan ayat-ayat Al-Quran.” Faiz dan isteri turut berkongsi cara yang mereka guna dan amalkan untuk anak istimewa itu menghafal Al Quran. Semua ibu bapa boleh lah jadikan rujukan…

Related: Menyentuh Hati, Pria Ini Traktir Minuman ke Bocah Berkostum Teletubbies
Menurut pasangan itu, mereka mula bangkit dari kesedihan yang pernah dialami suatu ketika dahulu selepas berjumpa dengan seorang kaunselor iaitu Encik Mohd Hafiz Halim (kini bertugas sebagai pegawai khas Timbalan Menteri Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat).

“Dia (Hafiz) jemput saya dan isteri ke rumahnya untuk melihat sendiri kehiidupannya yang juga c4cat penglihatan.” Faiz turut akui bahawa jemputan Hafiz itu telah berjaya membuka mata dan mindanya sekaligus menjadi turning point untuknya dan isteri.

Saya yakin Aqeel mampu hiidup normal seperti orang lain. Isteri Encik Hafiz sendiri pun c4cat penglihatan tetapi kehiidupan mereka sempurna. Dapat pula membesarkan 4 orang anak normal dengan baik sekali.” Semoga adik Aqeel membesar dengan sihat dan ceria. Mungkin ibu bapa boleh contohi cara pasangan ini didik anak menghafal Al Quran.

About namiradistro

Check Also

Suami, Suapilah Istri Dan Anakmu Saat Makan, Lalu Lihat Bagaimana Rejeki Datang Melimpah Pada Keluarga

Amalan mudah ini seringkali ditinggalkan dan jarang sekal diamalkan, namun jika Anda istiqomah melakukannya, Insya …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × three =